Gavin Hume la polivalència feta jugador

Gavin Hume

Gavin Hume amb la pilota a la mà en un partit de Heineken Cup, USAP vs Newport Gwent Dragons, de la temporada 2007-2008

Escriu: Josep Miravet

Si haguéssim de definir la paraula polivalència amb el nom d'un jugador de rugbi, aquest seria indiscutiblement Gavin Hume.

Nascut a la ciutat de Riversdale (República de Sud Àfrica) l'any 1980, Gavin Hume va arribar a l'USAP l'estiu del 2004. Anteriorment havia jugat la Currie Cup amb SWD Eagles i sis partits de Super Rugby amb la franquícia dels Stormers, amb els quals havia marcat cinc punts fruit d'un assaig.

La seva posició natural era la de tres quarts centre, però també podia jugar com a mig d'obertura i com a arrière, és a dir, que el conjunt Sang & Or fitxava a un jugador polivalent.

L'etapa catalana de Gavin Hume va durar ni més ni menys que nou temporades, en les quals va jugar entre competició domèstica i competicions europees 207 partits i va marcar 91 punts, essent un jugador molt utilitzat per tots els entrenadors que va tenir: Philippe Boer (2004-2007), Jacques Brunel (2007-2011), Jacques Delmas (agost a desembre de 2011), Bernard Goutta (desembre 2011 a juny de 2012) i Marc Delpoux (2012-2013), i és que el sud-africà rendia perfectament a les tres posicions, demostrant la seva polivalència.

Campions 2008-2009! Bouclier de Brennus

Gavin Hume escalfant final TOP14 2008 2009 USAP Clermont

Gavin Hume a l'escalfament previ a la final del TOP14 2008-2009, USAP - A.S.M. Clermont Auvergne, de la temporada 2008-2009

El seu moment de glòria no va arribar jugant a la seva posició natural, la de tres quarts centre, sinó que va ser jugant de mig d'obertura la final del TOP14 2008-2009 que va enfrontar l'USAP i l'A.S.M. Clermont Auvergne a l'Stade de France el dissabte 6 de juny de 2009. Aquell dia Gavin Hume va aconseguir un drop que va significar el 3 - 7 amb el qual l'USAP va començar la remuntada que va dur al conjunt català a guanyar el Bouclier de Brennus després de cinquanta-quatre anys sense aconseguir-lo.

Gavin Hume i Maxime Mermoz

Gavin Hume abraçat per Maxime Mermoz en la celebració del Bouclier de Brennus a la gespa de l'Stade de France

Un any més tard va repetir final com a mig d'obertura i també contra l'A.S.M. Clermont Auvergne, però aquesta vegada els catalans no van poder guanyar al conjunt alvernià que va guanyar el partit i el Bouclier de Brennus per primera vegada a la seva història.

La temporada 2010-2011 va ser la del quasi a la Heineken Cup, la màxima competició europea de clubs, on Gavin Hume va col·laborar activament. Per al record el partit de quarts de final disputat a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona on Gavin Hume va jugar cinquanta-nou minuts en l'històric triomf per 29 - 25 de l'USAP contra el R.C. Toulon liderat pel crack anglès Johnny Wilkinson.

Gavin Hume i Jerome Porical

Gavin Hume i Jérôme Porical (d'esquena) en un partit de Heineken Cup, USAP - Benetton Treviso, de la temporada 2010-2011

Amb la fi de la gloriosa etapa de Jacques Brunel a la banqueta catalana, va començar malauradament el declivi de l'USAP, del qual Gavin Hume en va viure les seves dues últimes temporades amb la samarreta Sang & Or.

Gavin Hume partit Challenge Cup USAP Exeter Chiefs 

Gavin Hume en un partit d'Amlin Challenge Cup, USAP vs Exeter Chiefs, de la temporada 2011-2012

L'estiu del 2012, amb l'arribada com a entrenador de qui va ser exjugador del club als anys noranta, Marc Delpoux, l'USAP va anunciar l'inici d'una nova etapa que havia de portar al club a tornar a competir de tu a tu amb els clubs més potents de França i d'Europa, però va ser tot un autèntic miratge i la història tristament va tenir un final tràgic del qual encara avui dia se'n pateixen les conseqüències.

Gavin Hume partit TOP14 USAP Stade Toulousain

Gavin Hume en plena acció en el partit del TOP14, USAP vs Stade Toulousain, jugat a l'Estadi Olímpic Lluís Companys corresponent a la temporada 2012-2013

Gavin Hume va acomiadar-se de l'USAP la trista i freda nit del divendres 26 d'abril del 2013, jugant d'arrière els vuitanta minuts en la derrota 22 - 25 enfront l'Stade Français, que va impedir que els catalans juguessin de nou una final europea deu anys després.

Gavin Hume es homenatjat pel president USAP Daniel Besson

Gavin Hume és homenatjat pel president de l'USAP, Daniel Besson, en el seu últim partit com a jugador Sang & Or, la semifinal de l'Amlin Challenge Cup de la temporada 2012-2013.

L'estiu del 2013 va fitxar com a joker mèdic per l'A.S.M. Clermont Auvergne i després d'aquesta etapa a Alvèrnia, va tornar a la seva Sud Àfrica natal.

Sens dubte Gavin Hume va ser i segueix sent un dels jugadors més estimats pel públic català gràcies a la seva entrega pel club i al seu bon rendiment que sempre va donar al camp, jugués a la posició que jugués.

Gavin Hume saluda un aficionat partit TOP14 USAP Clermont

Gavin Hume saluda un aficionat al final del partit de TOP14, USAP - A.S.M. Clermont Auvergne, de la temporada 2007-2008
Imatges: Fons fotogràfic, Josep Miravet, Penya Trabucaires CAT, Alain Roig
Utilitzem galetes pròpies i de tercers. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús