Stade Antoine Béguère, una nevada històrica en la primera retransmissió de rugbi a Televisió de Catalunya

Lourdes USAP Jugadors mele

Els jugadors es preparen per a una melé

Escriu: Josep Miravet

El diumenge 15 de febrer de l'any 1987, a l'Stade Antoine Béguère de Lourdes, es disputava el partit entre el F.C. Lourdes i l'USAP corresponent al Championnat de France.

Lourdes USAP Jugadors abans mele

Els jugadors abans de la melé

L'equip dels Hautes-Pyrénées i els catalans havien estat enquadrats al Grup 2 (aquell any la màxima categoria del rugbi francès estava dividida en quatre grups de deu equips).

Fins aquí tot normal, però aquell partit passarà a la història per dos fets, el primer és que aquell dia a Lourdes hi va caure una nevada impressionant, cosa que en els temps actuals, hauria comportat la suspensió del partit, probablement fins a l'endemà o en una data fixada per la LNR o la FFR, però llavors el rugbi era amateur i trobar una data segurament no hauria estat tan fàcil. L'altre fet era que aquell dia i per primera vegada, Televisió de Catalunya, amb el seu Canal 33, feia una retransmissió en directe del partit per tot Catalunya. Aquest fet va fer que els jugadors d'ambdós conjunts volguessin jugar el partit encara que estigués nevant.

Lourdes USAP Aficionats USAP

Aficionats de l'USAP a la grada de l'Stade Antoine Béguère

Finalment doncs, el partit va jugar-se i el triomf es va decantar en favor del F.C. Lourdes per un ajustat 12-10.

Cal dir que de referències d'aquell partit, n'hi ha molt poques, i per molt que es busqui per internet, no es troba res, però això si, hi ha una dada prou important, el comentarista d'aquell partit va ser ni més ni menys que el gran Jordi Robirosa.

Al seu llibre Apostoflant! Crònica d'una vida dedicada al periodisme, en Jordi Robirosa, dedica un capítol a parlar de rugbi, i com no, parla d'aquell partit, del qual en diu:
El primer partit de rugbi que vaig retransmetre va ser un matx de l'USAP de Perpinyà que va jugar a Lourdes, o Lorda, com s'hauria de dir en occità. "Un commentateur de fortune pour assurer le direct sur Canal 33", deia el titular de L'Indépendant de Perpinyà el dia abans del matx, en què esmentava el meu nom: Jordi Robilosa-Dejean; sí, sí, amb ela i amb el meu segon cognom, francès, enganxat al primer. El dia del partit, un 15 de febrer de l'any 1987, va nevar copiosament i el matx no es va suspendre perquè hi havia les càmeres de TV3 i tots dos equips van decidir que havien de jugar fos com fos: el fred que feia era horrorós i vaig acabar literalment glaçat.

Jean Pierre Garuet

Jean-Pierre Garuet, va jugar el partit de la nevada

Construit l'any 1928, l'Stade Antoine Béguère s'anomenava llavors Stade de la Route du Lac, posteriorment va anomenar-se Stade Municipal, l'any 1937 va anomenar-se Stade Lucien Pourxet. L'any 1947 va ser renovat tal com podem veure'l actualment i des de l'any 1961, duu el nom d'Antoine Béguère, antic tercera línia del F.C. Lourdes i també polític francès.

Situat al número 26 de la Rue Antoine Béguère, aquest vetust estadi fa anys que no veu rugbi d'elit, però així i tot s'hi respira molta història, la d'un club, el F.C. Lourdes que va ser en un passat, el referent del rugbi de l'hexàgon.

Només entrar, a mà dreta hi trobem una figura de metall del gran Jean Prat, llegendari jugador del F.C. Lourdes en els seus anys gloriosos i també de la selecció francesa. Jean Prat era conegut arreu com a Mister Rugby.

Escultura Jean Prat

Escultura de Jean Prat

L'estadi té únicament dues tribunes, la principal, de la qual en crida molt l'atenció els bancs de fusta, sens dubte una ressenya de l'antiguitat del lloc i enfront mateix de la tribuna principal una altra tribuna, també de formigó, però sense bancs de fusta.

Antoine Beguere Tribuna principal amb els bancs de fusta

Tribuna principal amb els bancs de fusta

Des de la tribuna principal a mà dreta, podem veure el mur on hi ha pintades, les cares de tots els jugadors del F.C. Lourdes que al llarg de la història del club, han sigut internacionals amb França.

Antoine Beguere Mural jugadors internacionals amb Frana del Lourdes

Mural dels jugadors internacionals amb França del F.C. Lourdes

El terreny de joc, de gespa natural, es troba separat de les tribunes per una pista d'atletisme.

Antoine Beguere Tribuna

L'altra tribuna vista des de la tribuna principal

Sens dubte, un terreny mític del rugbi francès, en el qual s'hi respira molta història, entre ella, la del partit de la nevada de febrer de 1987, del qual Televisió de Catalunya va ser-ne testimoni d'ocasió.

 

Imatges: Fons fotogràfic, Josep Miravet, Penya Trabucaires CAT

Utilitzem galetes pròpies i de tercers. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús